27 Листопада 2018 | 532

28 листопада – початок Різдвяного посту. А вітаміни, м’язи, «кубики» – це звичайна дієта

Завтра, 28 листопада, у православних християн розпочинається Різдвяний піст.

Про що в першу чергу потрібно пам’ятати в період цього духовного подвигу?

Найголовніше, потрібно пам’ятати про Царство Небесне. Для чого ми все це робимо? Для підготовки нашої безсмертної душі. Так наказав Господь, так веліли апостоли. Значить, все це з однією метою — Христа ради, спасіння душі своєї заради, – розповів протоієрей Геннадій Батенко.

Священник також розповів, з яким настроєм потрібно постити і чим піст відрізняється від дієти.

Постити потрібно радісно, ​​з правильним настроєм, з любов’ю до ближніх, а не з фарисейством: «Я пощу. Значить, всі, хто не постить, — погані люди». Це найголовніше.

Щоб постити радісно, ​​для початку потрібно полюбити Христа. Їжа — це тимчасове явище, вона потрібна для тіла. А піст має перш за все духовне значення.

Ті, хто тільки прийшли до Церкви і не можуть почати постити в повній мірі, нехай обмежать себе в чомусь одному. У всьому має бути мудрий підхід. Не потрібно різко, так би мовити, обривати все, а потім ходити на всіх «рикати».

Якщо ви тільки входите в Церкву, обмежте себе спочатку тільки у м’ясі. Але, головне, не втрачайте настрою, щоб ви все це робили заради Христа.

Я пам’ятаю, як сам студентом починав постити — потихеньку, помаленьку, крок за кроком. І так привчаєш себе. Це навик. Поступово він набувається, і ти вже не стаєш таким залежним від їжі, як раніше. Розумієш, що можна обходитися і мінімальним обсягом харчів.

Думки про поживні речовини і вітаміни, які нібито потрібно обов’язково отримувати з їжі на добу, нам вселили, від них потрібно позбавлятися. Від таких думок нам себе так дуже шкода відразу стає, так ми страждати починаємо від «нестачі вітамінів». Насправді це в нас йде духовна боротьба. Потрібно позбутися від цих думок і постити заради Христа. Інакше просто сядь на дієту і не розповідай всім, що ти постиш.

Що за піст не «Христа заради»? Це дієта. А то говорить, що постить, а сам ближніх своїх доїдає. Як отець Михайло Бойко (Відомий священик, клірик Покровського жіночого монастиря м. Києва. Спочив у 2002 році, – прим.ред.) розповідав… До нього підходить у Великий піст одна раба Божа, просить: «Батюшко, так погано себе почуваю… Благословіть рибку їсти».«Так, дитинко. Бог тебе благословить. Їж рибку, тільки того, хто її ловить, не їж». Так ось і ми. Їж ти цю рибку, тільки не треба свого ближнього їсти.

Все повинно бути підпорядковано єдиній меті: пост потрібен для моєї безсмертної душі, для того, щоб я з’єднався з Христом. А якщо людина про вітаміни думає, м’язи і «кубики», то це не піст, а дієта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Читайте Новини Кам'янця-Подільського в Telegram.

Поділитися з друзями:

реклама

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: