polska
6 Липня, 2017 | 1576

Працевлаштування без віз: Польща дала добро

Варшава  законодавчо дозволила працевлаштування українцям, що в’їхали до країни за безвізом. В першу чергу, це стосується тих, хто їде на нетривалий час, зокрема, на сезонну роботу.

Про це повідомляє Європейська правда.

Дійсно, їхати до ЄС за безвізовим режимом для працевлаштування суворо заборонено. Але Польща стала винятком. Польща наразі є єдиною країною Шенгенської зони і єдиною країною ЄС, законодавство якої передбачає, що негромадяни Євросоюзу, які перетнули кордон у рамках безвізового руху, тобто за біометричним паспортом без візи, також мають право на роботу, якщо оформлять додаткові документи, вже прибувши на місце працевлаштування.

Понад 90 днів без візи – нова реальність

Українець, що в’їхав до Польщі по безвізу, має право легально просити у держави про дозвіл на працю або про так зване «освядчення» – декларацію про намір працевлаштування іноземця.

Як відомо, за безвізом можна лишатися в Шенгені не більше 90 днів на 180 днів, і для безвізових робітників це правило також діє. Три місяці – цілком достатній термін для сезонної роботи. Але польське законодавство дає мігранту право легально лишитися в Польщі навіть на термін, довший за 90 днів.

На підставі «освядчення» або дозволу на працю мігрант вже може легалізувати довше перебування, подавши папери до воєводського відділу справ іноземців. Головне – подати заяву до завершення терміну легального перебування у країні, тобто не пізніше ніж на 90-й день.

Хто залишається за бортом

Такі норми польського законодавства корисні українцям не тільки тому, що вони зможуть працевлаштуватися, оминаючи оформлення робочої візи. Вони мають також зменшити роль непорядних посередників на українському ринку, що стали страшним сном і для заробітчан, і для польських консулів: виробляли фальшиві запрошення (часом без відома мігранта), вимагали гроші за інформацію про вакансії (хоча така інформація є безкоштовною), готували “освядчення” від одного працедавця, а привозили працівників до іншого з гіршими умовами праці, блокували електронну чергу в консульствах.

Важливі поради

По-перше, одного лише слова «я хочу на роботу» для прикордонника може бути замало. На кордоні ви маєте підтвердити мету поїздки. В ідеалі – потрібно їхати через кордон, вже маючи на руках «освядчення» або дозвіл на працю.

Якщо ви не маєте необхідних документів – в жодному разі не варто стверджувати, що «їдете на роботу», адже юридично це не так – без документів вас не візьмуть працювати. Легальною метою безвізової поїздки є співбесіда з можливим роботодавцем (але ви повинні мати всі його контакти і призначену зустріч), або ж вивчення ринку праці із зобов’язанням ближчим часом або повернутися додому, або оформити дозвіл на триваліше перебування.

Зберігаються також усі інші вимоги до безвізових подорожуючих  щодо готелю чи місця, де ви ночуватиме, квитка або маршруту додому, а також щодо грошового забезпечення.

Друга порада: не забувайте, що це правило діє саме для безвізових подорожуючих (а також, за польським законодавством, воно поширюється на власників «шенгену», виданого не Польщею).

Якщо ви маєте паспорт із діючим польським «шенгеном», нехай навіть це паспорт є біометричним – краще оформіть новий документ, аби не стикнутися з проблемами.

І третя: не забувайте, що це правило діє виключно для роботи в Польщі. Їхати працювати до Німеччини чи будь-якої іншої країни ви не маєте права, навіть якщо в’їжджали до Шенгену через польський кордон.

Більше корисної інформацію ви знайдете за цим посиланням.

Читайте також: Без віз, але не без грошей: яка сума необхідна для перетину кордону з ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Як ви оцінюєте дану подію?

10
0

Поділитися в соціальних мережах:

реклама
реклама

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: